DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Week van de Alfabetisering in Bibliotheek VANnU

Honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele duizenden mensen komen van maandag 9 tot en met zondag 15 september samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Onder de noemer DURF! zet ook Bibliotheek VANnU zich tijdens de Week van de Alfabetisering in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Onderschat

 

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het aantal laaggeletterden schatten op 600.000 mensen. Tweederde van de Nederlanders kent geen laaggeletterde. Daarmee wordt het probleem voor de samenleving onderschat. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter. 

 

Week van de Alfabetisering

 

Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede. Voor het vijftiende jaar op rij organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Stichting Lezen & Schrijven vindt dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. Bibliotheek VANnU werkt al geruime tijd toe naar dit streven met het thema ‘Een leven lang leren’. In de Week van de Alfabetisering organiseert Bibliotheek VANnU diverse activiteiten rondom laaggeletterdheid.

 

Activiteiten in Bibliotheek VANnU in de Week van de Alfabetisering

 

Wat: Volle zalen in Oudenbosch. Op de Wereldalfabetiseringsdag wordt er een activiteit in samenwerking met Filmtheater Fanfare aangeboden dat in het teken staat van laaggeletterdheid. Na uitleg over laaggeletterdheid zal de film The Reader getoond worden. In deze film maken we kennis met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De film doorbreekt het taboe op laaggeletterdheid op mooie wijze.
Waar: Filmtheater Fanfare, Utopiazaal, Markland College, Pagnevaart 7, Oudenbosch
Wanneer: Zondag 8 september, 14:00-17:00 uur

 

Wat: Ondertekening Taalakkoord De6 ‘Meedoen met taal’ door wethouders, waaronder o.a. wethouder Thomas Zwiers. Met de afspraken die in het Taalakkoord staan pakken de ondertekenaars de komende 5 jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan. Onder andere de inzet van Taalambassadeurs, cursussen, Taalhuizen en Taalnetwerken moet de bewustwording en signalering van laaggeletterdheid verbeteren en de taboes eromheen wegnemen.
Waar: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A
Wanneer: Maandag 9 september, 14:30-15:30 uur.

 

Wat: Spreekuur Taalpunt. Een Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden.
Waar: Bibliotheek VANnU locaties Roosendaal, Oudenbosch en Zevenbergen.
Wanneer: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A, elke dinsdag en donderdag 14:00-16:30 uur (tijdens de Week van de Alfabetisering op 10 september en 12 september), Bibliotheek Oudenbosch, Sint Annaplein 3, elke vrijdag 14:00-16:30 uur (13 september), Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 3, elke donderdag 10:00-12:00 uur (12 september).

 

Wat: Taalcafé. Een Taalcafé is een informeel samenkomen. Men is welkom om samen met mensen met een taalachterstand en met vrijwilligers de Nederlandse taal te spreken.
Waar: Bibliotheek VANnU locaties Roosendaal en Zevenbergen.
Wanneer: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A, elke dinsdag 14:00-15:30 uur (tijdens de Week van de Alfabetisering op 9 september), Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 2, elke donderdag 13:30-15:00 uur (12 september).

 

Wat: Informatiebijeenkomst Taalvrijwilligers. Voor mensen die het leuk vinden om met taal aan de slag te gaan en mensen uit verschillende culturen te leren kennen geeft Bibliotheek VANnU een informatiebijeenkomst. Laat je informeren om taalvrijwilliger te worden.
Waar: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A
Wanneer: Vrijdag 13 september, 16:00-19:00 uur

 

Nieuw: Start Project Voor ’t zelfde Geld; leren hoe je zelf je administratie doet. Moeilijke brieven, internetbankieren, het komt allemaal aan bod.
Waar: Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 3
Meer informatie: mail Marij Rokx (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Monique Revet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) voor meer informatie met betrekking tot start en aanmelden.