DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Jonge boer zijn in een veranderende wereld

Wat als je iets wilt, maar dat praktisch onmogelijk is? Dat was bij mij thuis de situatie. Als jonge boer sta ik voor de uitdaging om ons familiebedrijf toekomstbestendig te maken in een veranderende wereld. Moet ik schaalvergroten? Of toegevoegde waarde creëren in een nichemarkt? Maarja, niet iedere boer kan een boerderijwinkel beginnen. Schaalvergroting betekend meer risico en dat moet je als persoon ook maar liggen. Allemaal vragen die door mijn hoofd gaan. 

Sinds een aantal jaar zit ik met mijn vader in de maatschap, een melkveebedrijf met 50 melkkoeien. In 2024 moeten de stallen in Noord-Brabant aangepast zijn maar mijn hart ligt meer bij de akkerbouw… Het is niet zo simpel om als jonge boer investeringen te maken om te starten met akkerbouw. 

Met deze uitgangssituatie deed ik mee aan de voucherregeling van de Provincie Noord-Brabant. Zo kwam het dat Anco Sneep van FoodUp! Brabant bij ons aan de keukentafel zat. Hij attendeerde me erop dat Matijn van Overveld, met dezelfde vragen worstelde. Martijn had al onderzoek gedaan naar grondsoorten en de smaak van de aardappel. Zodoende belde ik Martijn (die ik overigens al kende van de voederbietenwedstrijd en nodige KPJ feestjes) en werd het idee van de Streeklanders geboren. Vroege aardappelen van twee jonge boeren van zand en van zeeklei. Want de grillige en abrupte overgang van zand naar zeeklei kenmerkt het West-Brabantse gebied de Brabantse Wal. 

De Tripel A van de Brabantse Wal (Asperge, Aardbei, Ansjovis) is uitgebreid met de Aardappel. Nabij het Moerstraatse Oudland groeien de Oudlanders op zandgrond. En op de Steenbergse kleigrond groeien de Westlanders. Door voorkiemen en vervroegingsfolie zijn de nieuwe aardappels er bijna. En dat zou betekenen dat we de primeur hebben. Vanaf komend pinksterweekend zijn ze te koop op de boerderij van Marc, de boerderij van Martijn en de boerderijwinkels die verkooppartner zijn. 

Marc van der Bol, Moerstraten