DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column advocatenkantoor Wouw: Erfdienstbaarheid en verjaring

In het huidige recht is het gedurende lange tijd niet gebruiken van een erfdienstbaarheid, bijvoorbeeld een recht van uitweg, geen grond voor het vervallen van dat recht van uitweg.

 

Toch kan tijdsverloop als gevolg hebben dat niet langer, of minder gebruik kan worden gemaakt van een recht van uitweg.

Hoe werkt dat dan?

 

Uitgangspunt is, dat de gebruiker van een recht van uitweg kan opkomen tegen iedere verhindering van het gebruik ervan. Wanneer bijvoorbeeld de breedte van de uitweg 4 meter breed is, mag de gebruiker eisen dat die 4 meter wordt vrijgelaten. Het recht dat te vorderen begint te lopen op de dag dat het recht van uitweg wordt verhinderd of beperkt, en die vordering kan gedurende 20 jaren worden ingesteld.

 

Maar wanneer die 20 jaren voorbij zijn, dan is die vordering verjaard. De gebruiker van de erfdienstbaarheid kan niet meer vorderen dat de blokkade wordt opgeheven. Was de blokkade over de volle breedte, dan is het recht van uitweg verloren. Was de blokkade gedeeltelijk, en werd bijvoorbeeld door het plaatsen van een schuur of schutting de doorgang beperkt van 4 tot 3 meter breed, dan blijft na 20 jaren een recht van uitweg over van 3 meter breed.

Toine Dielissen

 

Advocatenkantoor Wouw

Plantagebaan 55, Wouw

Tel. 0165-743100