DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Westnilevirus; (ook) nieuw in 2020!

Enige maanden geleden is voor het eerst bij een wilde vogel het westnilevirus aangetroffen in Nederland. Kort daarop werd dit virus ook bij een aantal mensen in de provincie Utrecht gevonden. 

 

Geschiedenis

Het westnilevirus werd in de jaren 30 van de vorige eeuw in Egypte (vandaar de naam) voor de eerste keer beschreven. Lange tijd beperkte de verspreiding zich tot Afrika. Maar in 1999 kwam het virus via een nog onduidelijke manier terecht in de dierentuin van Queens, New York. In een paar jaar tijd verspreidde het virus zich over heel Amerika!

Ook in Europa is het virus aan een opmars bezig; in eerste instantie vooral rond de Middellandse Zee, maar 2020 is dus het jaar dat ook in Nederland het virus is aangetoond.

Virusoverdracht

Het virus circuleert in allerlei vogels; bij veel soorten zonder symptomen, maar bij andere (bv kraaiachtigen) kan het wel ziekte en zelfs sterfte veroorzaken.

Via muggen wordt het van een besmette vogel op paard (hier zit de link met ons werk) maar ook op mens overgebracht. Het reservoir is dus de vogelpopulatie; mensen en paarden zijn eindgastheer, besmette mensen of paarden zijn dus niet besmettelijk voor andere mensen of paarden. 

Ziekteverschijnselen

Bij de grootste groep geïnfecteerde paarden en mensen zal de infectie symptoomloos verlopen. Bij een minderheid geeft het virus verkoudheidsverschijnselen, maar bij een hele kleine groep (bij de mens 1%) kan er een hersen(vlies)ontsteking optreden, met ernstige ziekte en soms zelfs overlijden tot gevolg.

Preventie

Omdat muggen het virus overbrengen, is het essentieel om tijdens de zomermaanden ervoor te zorgen dat er in de omgeving van mensen/paarden geen stilstaand water is (dakgoten, waterplassen op platte daken etc.) zodat de muggenpopulatie zich niet kan ontwikkelen. Een goede muggenspray heeft ook een positief effect.

Voor paarden (voor mensen helaas nog niet) zijn er een aantal goede vaccins op de markt, die de infectie kunnen voorkomen. Wij adviseren u daarom ook om in het voorjaar uw paard(en) tegen dit virus te laten inenten.

Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, Heerle

Wouwsestraatweg 1, Bergen op Zoom

Tel. 0165-328516