DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Wouwse phoenix ‘vloog’ van de toren van de Lambertuskerk

Met het naar beneden halen van het torenkruis met de phoenix ging de restauratie van de Wouwse Lambertuskerk officieel van start. Een kraan met een giek van 80 meter tilde het kruis van de torenspits en op het Torenplein keken honderden belangstellenden toe hoe het 400 kilogram zware gevaarte langzaam naar beneden zakte.

Voor het eerst in 68 jaar stond de phoenix weer op de aarde. In 1952 was hij al eens met een storm, die het torenkruis horizontaal boog, naar beneden gevallen en in 1953 boog het kruis opnieuw en werd de phoenix, die door koperslager Timmermans uit de Bergsestraat was gemaakt, eraf gehaald en slanker gemaakt. Na versteviging van het kruis werd alles teruggeplaatst en hield de constructie het tot 25 juni van dit jaar.

 

Meer geld nodig

 

Het is ondertussen duidelijk dat het herstel van de Lambertustoren een stuk duurder uit gaat vallen dan voorzien. ,,In het bovenste deel van de toren moeten rode stenen vervangen worden en het voegwerk moet voor 100% hersteld worden en dat was niet voorzien”, zegt bouwkundige Piet Backx. Hij begeleidt het project en is ook geschrokken van de slechte staat van het ijzerwerk van het torenkruis. De muurankers van de toren zijn ook geroest en hebben de hoekstenen onder de torenspits weggeduwd. Dat moet allemaal vervangen worden. De toegestroomde Wouwenaren kregen voor het neerdalen van de phoenix tekst en uitleg van vicevoorzitter Wim Reijnders van het kerkbestuur, bouwkundige Piet Backx en Peter Buijs van het ‘Icoon van Wouw’. Die laatste stichting wil ruim een ton extra binnenhalen in de komende weken. Op 18 juli was er een manifestatie waarbij mensen ook met de lift de steigers op konden voor uitzicht op en foto’s van het dorp. Daar werd geprobeerd om extra ‘vrienden van het Icoon’ te werven. Onder de aanwezigen op het Torenplein waren ook pastoor Frans Verheijen en burgemeester Han van Midden aanwezig. Die laatste beloofde zijn netwerken aan te spreken om extra middelen binnen te halen voor de restauratie van de Wouwse kerk. De afgelopen weken is druk aan de toren gewerkt. De oude leien van de spits werden er afgehaald en vervangen door splinternieuwe dakleien die er weer jaren tegen kunnen. Op 25 juni werden ook de wijzerplaten van de toren gehaald door de firma Eijsbouts uit Asten en zij gaan die, samen met de wijzers, van een nieuwe goudlaag voorzien. Zodra ook het torenkruis en de phoenix opgeknapt zijn door de firma Rombout uit Den Bosch, wordt alles teruggeplaatst en kan het bovenste deel van de steigers verwijderd worden.