DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Katers castreren en poezen steriliseren

Regelmatig krijgen we kittens bij ons in de praktijk, waarbij we al vroeg het belang van castreren en steriliseren uitleggen. Waarom? Als u op tijd uw kater laat castreren dan voorkomt u daarmee voor uzelf dat de kater gaat sproeien en u voorkomt een hele hoop andere katten in de omgeving! !

 

De kater komt in de puberteit op een leeftijd van 6-7 maanden, wij adviseren dan ook om de kater rond deze leeftijd te laten castreren. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren, anders kan de kat het sproeigedrag aanleren en in 5% van de gevallen kan de sproeiende kater blijven sproeien ondanks de castratie. Ook poezen zijn rond die leeftijd aan de beurt om geholpen te worden; behalve i.v.m. geboortebeperking is het ook goed voor de geluidsoverlast; een krolse poes produceert heel wat nachtelijk geluid...

De procedure

Als u een afspraak hebt gemaakt dan mag u de kat komen brengen tussen 8.45 uur en 9.00 uur 's ochtends. Hij moet nuchter zijn, dat houdt in dat hij de dag van te voren tot 20.00 uur mag eten, daarna mag hij alleen nog maar drinken. 
In de loop van de ochtend wordt de kat gesteriliseerd/gecastreerd, zij/hij krijgt de tijd om goed wakker te worden en 's middags of 's avonds kunt u hem weer ophalen! Wij geven de kat altijd pijnstilling, deze werkt 48 uur lang. Hierna is de kat weer de oude!

Wel is het belangrijk om na de castratie het gewicht van uw kat in de gaten te houden. Castratie of sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding, dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kat. De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt. Er is voer speciaal voor gesteriliseerde/gecastreerde katten bij ons te koop en ook is er altijd de mogelijkheid om de kat even te wegen, mocht u toch twijfels hebben.

Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken, dan kunt u ons altijd bellen!