DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Maarten van der Velden

(van Reisgenoten op de fiets) is een regiofietser. Hij schrijft in deze rubriek over zijn toeristische ervaringen in de regio Wouw, de Zuidwesthoek en het Nederlands-Belgisch grensgebied.

Deze keer fietsten Maarten en een oudere fietser uit Wouw als gast op een doordeweekse dag in september 2021. De fietstocht vertrok om 11.30 uur vanuit de Markt in Wouw via Wouwse Plantage naar Huijbergen.

 

Het zijn vooral de picknickbanken en de automaten met boerderijproducten, waar de belangstelling naar uitging.

 

De flessendecoratie van Wouwse kunstenaar Kees trok hun aandacht boven de poort van de voormalige brouwerij De Ster, naast Markt 27. Met de fiets gingen ze door het steegje en zagen de vele witte huizen in een straat, Strijp. 

Zij fietsten langs het Catharinapark aan de Kloosterstraat (ter herinnering aan een klooster uit de 13e eeuw in het buurtschap Vroenhout, wat nu is gehuisvest in Oosterhout).

Hierna ging de route rechtdoor (Kromveld) naar een paadje dat uitkwam op de Bulkstraat. Hier gingen ze rechtsaf en bij de Plantagebaan linksaf. Over een spoorlijn en het viaduct over de A58 fietsten ze na fietsknooppunt 80 rechtsaf de Westelaarsestraat in.

Schuin tegenover een picknickbank bij de loodsen van een groenteler (met asperges en aardbeien in het seizoen) gingen ze naar de Bleijdenhoeksestraat.

 

Na een leliekwekerij zochten ze linksaf, de Kerkstraat en bereikten ze het dorp Wouwse Plantage.

Bij de Natuurpoort even bij het dorp stonden ze stil bij een toeristische informatiezuil. Zij zagen de vele mogelijkheden voor de toeristische fietser en wandelaar in de omgeving van het landgoed. Zij vervolgden het fietspad aan de Plantagebaan. Langs een bouwmaterialenhandel op de plek van de vroegere steenfabriek (waar in de gebouwen zich een ringoven bevindt, die zeer authentiek is en op afspraak te bezoeken is). Het fietspad voert door een aan weerszijden bosgebied.

De Plantagebaan gaat over in Weg naar Wouw. Na het bos bevindt zich aan de linkerhand een pluimveebedrijf, waar de kippen Brabantsewal eieren leggen. Deze eieren zijn verkrijgbaar vanuit een automaat. Even voor de bocht naar het dorp Huijbergen is er een geitenhouderij waar de dieren melk leveren om elders geitenkaas te maken. Bij dit bedrijf ligt de minicamping “Costa Kabrita”. Bij de ingang is een picknickbank en een automaat met allerlei melkproducten, die een geitenhouderij opleveren.

 

Maarten en zijn fietsende gast kozen deze keer voor de picknicktafel bij molen “Johanna” in Huijbergen, die ze om 13.00 uur bereikten. In de fietstas van Maarten zaten allerlei lekkernijen voor een gezellige picknick. Na de inspanning was er de tijd van genot.

 

Het vervolg van deze fietstocht (Huijbergen – naar de Volksabdij te Ossendrecht) verschijnt in een volgende editie. Dan is er aandacht voor een stukje geschiedenis over de ontginning van grond en de turfwinning. En een klooster (Wilhelmieten) tegenover een abdij (Tongerlo). De grens van hun gronden leverden wederzijds conflicten op.