DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Wilfred Luijckx schreef boek over Nederlandse topsporters

Vanaf zijn achtste jaar was Wilfred Luijckx lid van voetbalvereniging Cluzona in Wouw en volgde hij op tv en in de krant al het sportnieuws. Hij vroeg met Sinterklaas en op zijn verjaardag boeken over sport en begon met het bijhouden van lijstjes met prestaties. Die passie heeft geleid tot het boek ‘Top 100 van de Nederlandse Sport’ dat deze maand verschenen is.

 

,,De eerste sportprestaties die ik me uit die tijd (1988) nog goed herinner zijn de drie gouden medailles die Yvonne van Gennip won op de winterspelen in Calgary en het Nederlands elftal dat in dat jaar Europees kampioen werd. Maar ook de dopingaffaire met Ben Johnson op de Olympische Spelen in Seoul ben ik niet vergeten”, vertelt Wilfred Luijckx. Hij wilde als tiener sportverslaggever worden en meer in het bijzonder de opvolger van Mart Smeets. Toen hij op het VWO zat, bleek dat zijn talenknobbel hem in de steek liet en daarom koos hij voor de bètarichting. ,,Toen in 1999 allerlei boeken verschenen over ‘De beste ..... van de eeuw’ kwam bij mij het idee op om ook zo iets te doen. Ik zag namen voorbijkomen waar ik nog nooit van gehoord had. Toen ben ik gaan zoeken en ben ik lijstjes gaan maken met de gegevens die ik al had. Maar dat waren vooral voetballers. Ik heb toen een concept gemaakt voor de 100 beste voetballers aller tijden. Daar heb ik nooit iets mee gedaan.” Wilfred ontdekte wel een gat in de markt. ,,Ik zocht een boek met de beste sporters van Nederland, maar dat kon ik nergens vinden. Wel boeken met de beste voetballers, de beste wielrenner, maar steeds van één tak van sport, nooit van alle takken van sport. Toen dacht ik: ,,Dan moet ik dat zelf maar schrijven!” En zo ontstond het idee voor dit boek”, zegt de Wouwenaar die inmiddels in Essen woont waar hij ook werkt. Hij wist op dat moment nog niet of het iets zou worden, dus vertelde hij niemand over het werk dat hij afgelopen jaar achter zijn PC verrichtte. ,,Zelfs mijn vader heb ik er niets over verteld, terwijl dat toch zelf een sportman in hart en nieren is geweest.” De vader van Wilfred is in de Wouwse voetbalwereld beslist geen onbekende. Guust Luijckx was jarenlang dé sterspeler van voetbalvereniging Cluzona. Voor die vereniging speelde hij ruim vijfhonderd wedstrijden in het eerste elftal en tot zijn 62e jaar in lagere elftallen. ,,Toen ik bezig was met het boek, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik ook niet om teams, trainers en bestuurders heen kon. Daarom ben ik van mijn eerste idee om honderd sporters te nemen afgestapt. Nu staat er een top tien van sportbestuurders, van trainers/coaches en teams in. Daarna volgen de beste zeventig sporters. Ik moet daar wel bij zeggen dat het subjectief is, want het zijn de sporters die ik het beste vind. Daarbij heb ik ook gekeken naar het historisch perspectief.”

Discussie

Om die reden is uiteindelijk Fanny Blankers-Koen op de eerste plaats beland. Wilfred Luijckx hoopt ook dat er discussie zal komen over de mensen die hij wel en niet vermeld heeft en de volgorde waarin ze geplaatst zijn. Zo komt Nicolien Sauerbreij op de zeventigste plaats en heeft Esther Vergeer het tot een dertiende plaats geschopt. De beschrijvingen van de sporters zijn allemaal volgens een vast schema opgesteld. Hun geboorte- en eventuele overlijdensdatum, de tak van sport, hun behaalde prijzen en een korte biografie. ,,Ik heb alles tot december 2012 bijgewerkt en ook geprobeerd om alle sporten aan bod te laten komen. John van Geel heeft het ontwerp voor de band gemaakt en die ziet er prima uit. Dat is ook een beetje het visitekaartje”, vertelt Luijckx. Jammer is wel dat er geen foto’s in het boek werden opgenomen, maar daar heeft de schrijver zo zijn redenen voor. ,,Ik wist niet hoe het precies zat met fotorechten en wilde achteraf geen problemen. Bovendien zou het boek dan dikker en een stuk duurder zijn geworden. Nu is de prijs van 13,95 voor een boek van 214 pagina’s mooi om het als cadeautje te geven!” Plannen voor een nieuw boek zijn er op dit moment niet. ,,Ik heb wel meegewerkt aan het jubileumboek van Cluzona in 2012. Ik heb het hoofdstuk met de overzichten en de lijsten gemaakt. Dat was wel leuk werk en dat heb ik met plezier gedaan”, besluit de jeugdige schrijver. Inmiddels was hij op radio Stad FM te horen en te zien op omroep Brabant. Wie meer wil weten over het nieuwe boek of het aan wil schaffen, kan terecht op de website www.sporttop100.nl. Daar staan ook de verkoopadressen op.