DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

RoosendaalNL: Hoogtepunt Wolter Kroes

Wolter Kroes (44) vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum in de muziek. In november is hij één van de grote namen op het podium van RoosendaalNL. De artiest blikt terug op mooie momenten van uitverkochte zalen en kijkt vooruit naar een plek die hem goed is bij gebleven, Roosendaal.

 

Kroes heeft meerdere keren in Roosendaal opgetreden. Wat hem bij bleef: “De stad is erg Nederlandstalig minded. Ik heb er meerdere feestjes helemaal op z’n kop gezet. Het is een mooi publiek voor ons.” Volgens de zanger is er maar één ding echt belangrijk: “Het feest compleet uit zijn dak laten gaan. Mijn repertoire past perfect bij de mensen en Roosendaal gaat elke keer uit zijn dak.” Het nieuwe festival krijgt waarschijnlijk een primeur. De zanger komt volgend jaar met een nieuwe plaat. Deze heeft hij samen met Fluitsma en van Tijn gemaakt. Met deze plaat gaat hij komende tijd al wel het land in. “Hij is net af dus Roosendaal zou wel eens de primeur kunnen krijgen.”

Talent

Op RoosendaalNL krijgt één regionaal talent de kans om op te treden met de overige grote namen op het podium. Een prachtig initiatief volgens de populaire zanger. “Het is enorm belangrijk dat nieuw talent kansen krijgt. Er zijn veel jonge mensen die goed kunnen zingen en graag artiest willen worden in het Nederlandstalige genre”, legt hij uit. Hij geeft Nielson als voorbeeld. “Hoe hij van heel klein ineens heel groot is geworden is fantastisch. Als mensen echt talent hebben moeten we dat echt stimuleren, we moeten ze kansen geven want ook wij kunnen het niet alleen.” Het belang van ‘The Voice’ ziet Kroes ook zeker. “Het is een goed opstapje al denken veel mensen;‘als ik dat win dan ben ik er al’, maar dat is zeker niet zo. Het artiestenleven is echt hard en zwaar, het is te vergelijken met topsport. Het is wel leuk dat in Roosendaal iemand de kans krijgt om even aan het grote podium te proeven”, vertelt de zanger.

Entertainen

Het artiestenleven is erg zwaar volgens Kroes. Buiten zanger moet hij het publiek ook echt vermaken en ieder optreden moet het dak eraf. Het is wel eens eenzaam vertelt hij: “Naast zanger ben ik ook de man, dus ik vind het ook fijn als ik mijn kinderen op bed kan leggen en zo nu en dan eens thuis lekker stamppot kan eten. Verder ben ik vaak tot laat onderweg en ben ik maar weinig thuis. Ik heb daar zelf voor gekozen omdat ik het leuk vind. Sommigen vragen wel eens aan me of ik wel eens iets anders wil als bijvoorbeeld een dancenummer. Dat hoeft van mij niet. Zanger blijf bij je leest heb ik dan altijd. Iedereen kent me om mijn Nederlandstalige muziek dus dat blijf ik maken.” De zanger zat op zijn vierde al achter de drums en was altijd al met muziek bezig. “Ik heb alle Nederlandstalige paden al bewandeld van blues tot rock, echt alles”, vertelt de ras entertainer.

Uitstapjes

Zo nu en dan maakt Wolter Kroes een uitstapje naar de televisiewereld. “Dit doe ik alleen als het muziek gerelateerd is. Je zult mij niet van een schans of een duikplank zien springen.” Wat Kroes wel graag deed was het dirigeren: “Maestro vond ik een erg leuk programma. Ik hou van uitdagingen en blijf deze ook continu opzoeken. Ik wordt ook voor veel dingen gevraagd die niet met muziek te maken hebben maar dat trekt me niet.” Onlangs kwam één van zijn dromen uit. Kroes mocht optreden met het metropole orkest. “Dit was zo gaaf, echt een droom die uitkwam. Het is zo mooi om als artiest je liedjes te horen, gespeeld door dat orkest.”

Nederlandse elftal

Met de hits VivaHollandia 1 en deel 2 bereikte hij twee keer de top 3. Grote hits die vooral bekend werden door de voetbalprestaties van het nationale elftal. In 2014 is er weer een WK en een nieuwe voetbalplaat: “Ik ben bekend geworden door de voetbal hits. Ik heb de vraag of ik met een nieuw lied kom meerdere keren gehad. Ja, er komt een enorme knaller aan zoals iedereen van me gewend is. Ik ben bezig aan een echte voetbalhit die zeker weer mee gaat doen. Als Nederland voetbalt heb ik het ook erg druk. Iedereen wil VivaHollandia dan in het café of op de camping. Ik ben zelf ook een groot voetbalfan en probeer het altijd te volgen. Mijn broer is voetbaltrainer dus thuis bij ons ging het er ook vaak over.”

Hoogtepunt

Gezien de lange carrière van de volkszanger lijkt zijn lijst met hoogtepunten eindeloos. Toch zijn er een aantal optredens en momenten in zijn leven die toch net wat meer opvallen in de imposante lijst van de zanger. “Ik heb vijf uitverkochte concerten in Ahoy gegeven, zes keer de Heineken Music Hall op zijn kop gezet en samen met 200.000 oranje fans ons Nederlands elftal toegezongen. Ik vond het ook heel vreemd om op de begrafenis van mijn vriend Andre Hazes in de Arena te zingen”, vertelt Kroes. Privé heeft hij toch ook wel echt een absoluut hoogtepunt. “De geboorte van mijn laatste kind Thomas. Ik ben super blij met al mijn kinderen maar dat jaar leek niets te kunnen mislukken. Op dat moment had ik met VivaHollandia een nummer één hit. Hoe bizar is het om op het geboorte tegeltje van dat jaar je eigen nummer te zien staan, een gigantisch jaar.”