DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

IVN natuurwandeling naar de oude Buisse Heide

IVN Roosendaal gaat op zondag 13 april naar de Oude Buisse Heide. Het vertrek is om 13.30 uur parkeerplaats MEC splitsing Rozenvendreef/ Zundertseweg.

 

De eerste bosvogels zijn al volop actief. Zien of horen we de Boomklever of de Zwarte Specht? Vast wel. Verrekijker en laarzen zijn geen slecht idee in dit rijke maar vochtige landgoed. De gids van de dag, Wim van Vliet, vertelt de leuke details en de grote lijnen.

Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is een landgoed dat in 1945 door de schrijfster Henriëtte Roland Holst aan de Vereniging Natuurmonumenten is geschonken. De Oude Buisse Heide is voor het echtpaar Roland Holst jarenlang een bron van inspiratie geweest. Sinds 1900 bewoonden zij het bescheiden landhuis de Angora Hoeve. In de omgeving van het huis staan forse eiken en beuken. Het noordelijk gedeelte van het gebied bestaat uit heide met vennen en weide met hakhout. Meer zuidelijk komen ook dennenbossen en loofbossen voor. Aan de oostkant van het terrein sluit het landgoed aan bij Wallsteijn.De bossen zijn destijds voor houtproductie aangelegd. Toch doet het bos vrij natuurlijk aan. Deels komt dit door de ouderdom: de dikke grove dennen zijn zo’n tweehonderd jaar oud. Bovendien voert Natuurmonumenten hier sinds 1945 een natuurgericht beheer. Loofbomen, varens en kruiden hebben de kans gekregen om uit te groeien, terwijl het dode hout gewoon blijft liggen.