DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Henri Mastboom lezingenserie: Nostalgische treinreis van Roosendaal naar Antwerpen

In 1854 kreeg Roosendaal een spoorwegstation en kwam er een treinverbinding met Antwerpen tot stand. Wie in die jaren met de trein reisde, had het niet altijd makkelijk. In de open rijtuigen van de derde klasse liepen heel wat reizigers een zware verkoudheid op. Daarom werden tien jaar later ook de goedkoopste rijtuigen van glas voorzien. Op woensdag 16 april verzorgt Herman Welter een lezing over een nostalgische treinrit van Antwerpen naar Roosendaal. Hopelijk niet in de derde klasse!

 

In 1856 reden er vijf treinen per dag van Antwerpen naar Roosendaal. De trein stopte in Antwerpen, Eeckeren, Cappelle, Calmpthout, Esschen en Roosendaal. Herman Welter gaat tijdens zijn lezing in op deze stations en de spoorlijn. Hij kijkt daarbij naar het heden en de toekomst en schenkt aandacht aan het treinaanbod. Ook de Benelux en de gemiste kansen komen ter sprake. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen. Bij zijn presentatie gebruikt Welter tal van nostalgische beelden De illustraties (veelal prentbriefkaarten) zijn ter beschikking gesteld door oud-spoorman Stan Wagemans uit Heide. Wagemans was als bouwplaatsopzichter betrokken bij restauratie van de perronoverkapping van Antwerpen-Centraal. Hij zal tevens bij de lezing aanwezig zijn. Herman Welter (1942) is Nederlander maar woont al heel lang in België. Sinds 1964 volgt hij het stads- en streekvervoer in binnen- en buitenland. Van begin 1964 tot eind 2007, ruim 43 jaar, werkte hij als redacteur bij de Gazet van Antwerpen. Ook nu is hij nog steeds actief als journalist. Hij schrijft geregeld opiniebijdragen voor De Morgen en De Tijd en maakt deel uit van de redactie van het Nederlandse vakblad Personenvervoer. Welter heeft inmiddels verschillende publicaties over de spoorwegen op zijn naam staan. Onder zijn eindredactie verscheen in 1986 het boek Antwerpen op het spoor. In 1993 publiceerde hij TGV & Chunnel en in 2005 Sporen door Antwerpen. Samen met Christiane Van Rijckeghem realiseerde hij het boek Gent op het spoor dat in 2010 van de persen rolde en in 2012 schreef hij met Stan Wagemans Het grote Belgische stationsboek.

Meer informatie

De lezing vindt plaats op woensdag 16 april in Gemeenschapscentrum de Oude Pastorij, Essendonk 3 in Essen België. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) en de toegang is gratis. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingenserie, gebracht door het Roosendaalse gemeentearchief, Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom, het Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda. De serie is mogelijk gemaakt door de Mastboom Brosens Stichting in Oud-Gastel en vindt plaats in samenwerking met het Cultuurhistorisch Netwerk Roosendaal-Essen-Kalmthout en de werkgroep Voortouw.

De foto, Het station te Essen in 1911, collectie Stan Wagemans