DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Science-on-stage met JTC-docent

Europese docenten laten zien hoe onderwijs werkt 

Excellent onderwijs is niet afhankelijk van vernieuwing: het zijn de docenten die het verschil maken. De beste  bètadocenten Europa laten dit zien tijdens het  Science on Stage Festival 2015. Tussen 17 en 20 juni presenteren zij in Londen op de Queen Mary University de meest boeiende onderwijsideeën. Zo’n 400 deelnemers uit Canada en 24 Europese landen waaronder Nederland  doen mee aan de grootste Europese onderwijstentoonstelling voor bètadocenten, die dit jaar wordt georganiseerd door  Science on Stage UK onder het motto ‘Illuminating Science Education’.

Het Science

on Stage Festival 2015 heet de beste bètadocenten van Nederland welkom op de grootste Europese onderwijstentoonstelling in Londen. 

JTC-docent Hans Mulder gaat naar Londen

Nederland wordt op het Science on Stage Festival 2015 vertegenwoordigd door negen docenten. De deelnemers hebben hun plaats in de nationale vertegenwoordiging gekregen na een eerste selectieronde op verschillende plaatsen in 2014. Met ideeën met namen  als “de waarheid over gloeiende augurken” en een "Ecosim" wisten de docenten de jury van het Nederlandse Science on Stage Festival voor zich te winnen en de concurrentie uit te schakelen. Nu voegen zij zich met hun ideeën bij inspirerende en enthousiasmerende collega’s uit heel Europa. Eén van de vertegenwoordigers van Nederland is Hans Mulder, docent Biologie aan het JTC in Roosendaal. Hij presenteert er een aspect van het project ’Zeeslag’, een samenwerkingsproject van het JTC met de Universiteit Wageningen dat al een aantal jaren aan het JTC draait (zie www.facebook.com/zeesla ). In het kader van dit project is een model ontwikkeld voor een handzaam en betaalbaar zeewater-aquarium waarin een school met leerlingen wetenschappelijk onderzoek kan doen, bijvoorbeeld aan waterkwaliteit of duurzame kweek. Dit aquarium wordt gepresenteerd, samen met een aantal voorbeelden van mooi biologisch onderzoek dat ermee kan worden uitgevoerd. Veel vliegen in één klap: leerlingen leren wetenschappelijk onderzoek doen, ze zijn bezig met het vak biologie, ze leren samenwerken, ze worden zich bewust van vragen rondom milieu en duurzaamheid en ecologie. Hans Mulder is uit veel Nederlandse deelnemers uitgekozen om namens Nederland aan Science on Stage mee te doen.

Creativiteit voor het Europese onderwijs

Science on Stage is begonnen als een onderwijsinitiatief van de Europese Unie, en is sinds 2007 in handen van de meest toegewijde bètadocenten van Europa: als grootste Europese netwerk voor bètadocenten ondersteunt Science on Stage Europe de verbetering van het onderwijs in de praktijk door docenten met bijzondere ideeën voor bètalessen grensoverschrijdend met elkaar in contact te brengen. Elke twee jaar komen docenten uit 25 landen samen op het Science on Stage Festival om ideeën uit te wisselen; het Festival is in het verleden georganiseerd in Berlijn, Kopenhagen en in locaties als Frankfurt aan de Oder en Słubice. De meest in het oog springende innoverende lesprojecten komen in aanmerking voor de Europese Science Teacher Award, en kunnen daarmee hun weg vinden naar leslokalen in heel Europa door middel van onderwijsmaterialen en trainingen voor docenten. De hoofdsponsor van Science on Stage is de federatie van Duitse werkgeversvereningingen in de metaal- en elektrotechnische industrie (Gesamtmetall) via het initiatief ‘think ING’.